Bezoekers komen iets doen op je website. En uit commercieel oogpunt, wil je graag dat bezoekers iets doen, namelijk contact opnemen, je product kopen of je dienst afnemen. Alleen informatie bieden is daarom niet genoeg. Laat je potentiële klant zien welke actie hij kan nemen: de actie die je hem graag wil laten nemen. Om een duidelijke call to action kan hij niet heen.
Aartjan van Erkel noemt het ‘de banaan’. Een groot geel ding dat zelfs op afstand niet te missen is. Zo hoort jouw call to action er ook uit te zien: een duidelijk herkenbare knop, die schreeuwt om aandacht. De tekst op de knop vertelt de bezoeker duidelijk wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld “Plaats in winkelmandje”, “Bestel direct”, “Schrijf je in”. Hoe urgenter de boodschap, hoe groter de verleiding. “Bestel vandaag nog!”, “Direct in je mailbox”, “Bel nu”.
Door op iedere pagina een call to action te plaatsen, zorg je ervoor dat de bezoeker altijd een actie kan uitvoeren. Een actie die uiteindelijk leidt tot een contactmoment: de aanschaf van je product/dienst, het achterlaten van een (mail)adres, of een mailtje of telefoontje.
Op iedere pagina? Ja, op iedere pagina. Dus niet alleen op een landingspagina of op de homepage. Vergeet vooral je blogartikelen niet te voorzien van een call to action. Leuk als ze op je website komen lezen, maar jij bent op zoek naar dat contactmoment!
Plaats maar één call to action op een pagina. Plaats je er meer, dan gaan knoppen met elkaar concurreren en verliest de call to action zijn effect. In het ergste geval krijgt de bezoeker keuzestress en kiest hij verkeerd, of kiest hij niet en verlaat hij je website.