Je eigen website bouwen is goed te doen. Maar hoe kies je nou de software waarmee je alles wat je wenst ook echt kunt bouwen?
Wat ik vaak tegen kom, zijn ondernemers die begonnen zijn met het bouwen van hun eigen website en ergens vastlopen, omdat het systeem zorgt voor beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een tweede navigatie bovenaan de site te plaatsen. Of een extra tekstblokje met telefoonnummer, of een formulier voor de weggever, of – nou ja, vul maar in.
Ook loopt het bouwproces vaak vast op de beperkingen in vormgeving. De site ziet er net niet helemaal uit zoals bedacht. Niet alle kleuren, lettertypes, of spatieringen zijn te beheren. En om met CSS aan de slag te gaan, gaat dan vaak weer een stap te ver.
De site ziet er net niet helemaal uit zoals bedacht
Sites hangen vaak met meer dan 20 verschillende plugins aan elkaar. En van de gebruikte plugins wordt soms maar een heel klein onderdeel gebruikt. Veel ballast dus, waardoor sites traag worden, zowel in beheer als voor bezoekers.
Zelf ben ik al jaren fan van WordPress. Sinds versie 3 die lang geleden in 2010 werd gelanceerd (we zijn inmiddels bij versie 5.8) is WordPress een volwaardige ontwikkeltool voor het bouwen van websites. Met een zeer actieve community, duizenden thema’s met unieke designs, een duizenden plugins die in allerlei functionaliteit voorzien is WordPress de open source marktleider.
Sites hangen vaak met meer dan 20 verschillende plugins aan elkaar
Sinds versie 5 biedt WordPress de geïntegreerde Gutenberg Block Editor. Een editor die via een blokkenstructuur de pagina verdeelt in bijvoorbeeld tekst- en afbeeldingsblokken. Wennen aan deze Gutenberg editor vinden veel beheerders (inclusief ikzelf) toch nog erg lastig. Het grootste probleem is dat de pagina er voor de beheerder nauwelijks hetzelfde uitziet als voor de bezoeker.
Daar biedt Elementor een comfortabele oplossing. Met Elementor ruil je standaard WordPress editor in voor een intuïtieve, krachtige page builder. De gratis versie van Elementor is al erg compleet met maar liefst 30 widgets. Investeer je 49 dollar voor de pro versie, dan mag je rekenen op meer dan 90 widgets, waaronder formulieren, social media buttons, reviews en testimonials, portfolio en je laatste nieuwe berichten. Widgets zijn op allerlei manieren te stijlen, zoals het kiezen van lettertypes, kleuren, instellen van marges en witruimte en aanpassingen voor tablet en mobiele weergave. En het allerbelangrijkste: Je pagina ziet er voor de beheerder precies zo uit als voor de bezoeker. Wel zo prettig.
Met Elementor ruil je standaard WordPress editor in voor een intuïtieve, krachtige page builder
Combineer je Elementor met het gratis Elementor Hello thema, dan leg je een basis voor een supersnelle, lichtgewicht website. Zowel Hello als Elementor produceren namelijk heel erg weinig code en weinig stijlinformatie. Hierdoor blijven pagina’s klein, wat zorgt voor een snelle laadtijd. Fijn voor je bezoeker en goed voor de ranking in Google.
Wil je toch het voordeel van een thema, bijvoorbeeld voor het inregelen van een bovenkant (header) en een onderkant (footer) van je website? Kies dan voor het gratis thema Astra, of het betaalde zusje Astra Pro. Astra werkt erg fijn samen met Elementor. Bovendien is Astra ook nog steeds een lichtgewicht thema, waardoor je site nog steeds optimaal presteert.
Support voor zowel Elementor als Astra zijn prima geregeld. Werk je met de gratis versies, dan is er nog steeds een berg met gratis ondersteuning te vinden via YouTube, forums en andere websites.
Mocht je dus nog geen keuze hebben gemaakt, geef WordPress met Elementor (en eventueel Astra) dan zeker een kans. Wil je een keer een demo? Stuur gerust een berichtje. Ik laat je de omgeving graag zien. Wist je trouwens dat – als je de hosting van Websentials afneemt – je dan de Elementor Pro plugin er gratis bij krijgt?